18 Aralık 2007 Salı

Haber | Renault, AvtoVAZ'a stratejik ortak oluyor


Renault ile AvtoVAZ, Rusya pazarındaki rekabetçi konum güçlendirecek stratejik ortaklığıa gidiyor.

Russian Technologies Genel Müdürü, AvtoVAZ Yönetim Kurulu Başkanı ve Troika Capital Partners'in Başkanı Sergey Chemezov ve Renault'nun Başkanı Carlos Ghosn, 8 Aralık 2007'de Rusya'da Togliatti'de bir mutabakat metni imzaladı.

Bu ortaklık, AvtoVAZ ve Renault'ya, AvtoVAZ'ın büyümesini hızlandırma, araç yelpazesini yenileme ve genişletme, Lada markasının kendi kimliğini koruyarak Rus pazarındaki liderliğini konumunu muhafaza etme, tarafların teknolojik birikimlerini ve becerilerini paylaşma

imkanı sunacak. Halen AvtoVAZ'ın en büyük hissedarı olan Russian Technologies, sermayedeki payını muhafaza edecek.

Uzun vadeli bir ortaklık ruhu içinde bir araya gelecek olan Russian Technologies ve Renault, AvtoVAZ'a eşit hisselerde ortak olacaklar. 2008 yılının ilk çeyreğinde, AvtoVAZ'ın sermayesi yeniden yapılandırıldığında, Renault ve Russian Technologies'nin eşit paylarla kuracakları bir holding, AvtoVAZ hisselerinin yüzde 50'sini alacak ve böylece Renault AvtoVAZ'ın referans ortaklarından biri haline gelecek.

AvtoVAZ ve Renault, AvtoVAZ ürünlerinin çekiciliğini, rekabetçiliğini ve kalitesini iyileştirmek amacıyla aralarında, özellikle üretim ve pazarlama konularında beceri ve teknoloji değiş tokuşunda bulunmayı öngörüyorlar. Ortaklar ayrıca, AvtoVAZ'ın entegrasyonunu optimal bir düzeye çekmek ve yılda 1 milyon aracın üzerinde bir üretim kapasitesine sahip olan şirketi, otomotiv sanayiinin dünya çapında aktörlerinden biri haline dönüştürmek amacıyla uzmanlık alanlarında yönetici değişimini de planlıyorlar.

Öte yandan ortaklık, AvtoVAZ ve Renault araçlarında kullanılacak motor ve vites kutuları alanında da işbirliği içeriyor. Yapılan bu yatırım, Renault ve Renault-Nissan ittifakının Rusya pazarındaki rekabetçi konumunu kayda değer bir şekilde güçlendirmeye katkıda bulunacak. Platform ve motor grubu alanlarında Renault'nun katkılarından yararlanacak olan AvtoVAZ, bu sayede Lada ürün yelpazesinin tamamını kısa zamanda yenileme ve zenginleştirme fırsatını yakalayacak. Anlaşma Lada'nın M1 segmentindeki bir araç projesini de kapsayacak. Böylece Rusya, Renault grubunun en büyük pazarı haline gelecek. AvtoVAZ ve hissedarlarının onayıyla, Lada markası satışları Renault tarafından konsolide edilecek. Bunun sonucunda da, Renault Kontrat 2009 çerçevesinde öngörülen satış taahhüdü yukarı doğru yeniden gözden geçirilecek.

Anlaşma, Renault teklifinin, uzun ve şeffaf bir seçim sürecinin ardından, hem finansal açıdan rekabetçi hem de endüstriyel ve teknolojik açıdan en iyi teklif olarak değerlendirilmesi sonucunda imzalandı.

Emre MERİÇ

Hiç yorum yok: